Pengikut Terbaik!

20 Januari 2014

Limpas dan Lipas

Salam Sejahtera,

Limpas? Lipas? Limpas itu lipas?
Bagi masyarakat yang berada di semenanjung Malaysia, sudah tentu perkataan ‘limpas’ ini tidak pernah didengari oleh mereka. Sebelum saya menjelaskan maksud sebenar perkataan ‘limpas’ ini, saya ingin berkongsi sebuah kisah lucu yang berlaku di hadapan saya sewaktu saya berada di semester tiga.
Pada waktu tersebut, saya baru saja pulang ke kolej kediaman setelah seharian berada di kampus. Ketika saya menuruni bas setelah sampai di kolej kediaman, keadaan di stesen bas sangat sesak dengan mahasiswa dan mahasiswi yang ingin ke kampus dan juga yang baru saja pulang dari kampus.
Tiba-tiba, seorang mahasiswi yang berada di hadapan saya bersuara…
“Limpas….limpas…”
Stesen bas yang penuh sesak dengan mahasiswi yang menjadi golongan majoriti di kolej kediaman tiba-tiba menjadi senyap. Mahasiswi yang ada di situ saling berpandangan antara satu sama lain dan serentak pandangan mereka meliar ke lantai…
“Argghhhh…mana?mana?mana lipas???”
Mahasiswi lari bertempiaran.
Saya tercengang seketika. Bermonolog dalaman. Mengapa mereka lari bertempiaran. Setelah beberapa saat, saya mula memahami perkara yang telah berlaku. Saya mula ketawa berdekah-dekah.
Rupa-rupanya para mahasiswi tersebut menyangkakan bahawa ada lipas di situ memandangkan mahasiswi yang tadinya ada menyebut perkataan ‘limpas’.
Buat pengetahuan semua, ‘LIMPAS’ itu bukan ‘LIPAS’.
LIMPAS itu merupakan salah satu perkataan dalam dialek yang digunakan oleh masyarakat sabah yang bermaksud ‘lintas’ atau ‘lalu’.
Mahasiswi yang menyebut perkataan LIMPAS itu tadi sebenarnya berasal dari Sabah. Dia menggunakan perkataan tersebut kerana mungkin beranggapan semua orang tahu akan makna perkataan tersebut. Mahasisiwi tersebut sebenarnya hanya meminta izin agar diberikan sedikit ruang untuk dia lalu di dalam kesesakan pelajar yang berada di stesen bas tersebut tetapi telah disalah-anggap oleh para mahasiswi yang berada di sekelilingnya yang beranggapan dia memberitahu adanya lipas di situ. Disini saya berikan beberapa contoh penggunaan LIMPAS dalam dialek masyarakat Sabah:
Dialek sabah: Aku nampak dia limpas tadi.
Bahasa Melayu: Saya nampak dia lalu tadi.

Bagaimana pula kalau ayat ini:

Dialek sabah: Aku nampak lipas limpas bawah kakimu tadi.
Bahasa Melayu : Saya nampak lipas lalu di bawah kaki awak tadi.

Sekarang, rakan-rakan sudah mengetahui maksud perkataan LIMPAS kan?
Jumpa lagi pada entri akan datang.

Sekian,
Cristine Teo
Tiada ulasan: